lauantai 6. lokakuuta 2012

Hakukoe raportti

En ole saanut tänne kirjoitettua vielä viimeisestä kisaviikonlopusta. Aika lailla veti mehut loppuun tuo 5 peräkkäistä viikonloppua...Mutta tässä vielä avattuna hienot koesuoritukset, ensin Hottiksen:

Hottis hakukokeessa 6.10.2012 Rovaniemi: HK1 256p Tottis 83p

Jännittävin ja hieman epävarmoinkin mielin lähdimme sateiseen aamuun Rovaniemelle. Odotin koiralta lähtökohtaisesti maastosta hyvää suoritusta mutta tottis mietitytti, miten saisin koiran pidettyä kasassa kaavion läpi. Arpaonni ei suosinut, olimme vihoviimeisiä. Tai sama kai se, kaatosateessa odottaminen vain meinasi välillä käydä raskaaksi ohjaajalle...koska se meidän vuoro tulee! Miten viritän koiran suoritukseen ettei se lässähdä odottaessa autossa jne. Kokemusta, kokemusta, sitä minä vielä tarvitsen paljon! Noh, ensimmäinen "kolmen lajin" koe tämä vasta olikin minulle!

Hakurata oli kohtalaisen vaativa. Tai vaativampi kuin koskaan treeneissä meillä. Olin pistottanut koiraa jo 7-8 kertaa ja rata alkoi häämöttää loppua. Hottis risteili hyvin, vähän siellä täällä, ei mitään hienoa laatikkomaista työskentelyä mutta vietti pysyi korkealla ja sitähän minä eniten haen :) Viimein Hottiksen häntä alkoi heilua ison kiven takana. Odotin haukkumista mutta se ei alkanut. Sitten tyttö kipusi ISON kiven päälle (2m korkea ja saman verran ainakin leveä), vähän aikaa kaivoi kiven päällä ja pam, ilmaisu alkoi viimein! Vaikea umpipiilo mikä oli jäänyt joillakin voittajaluokan koirillakin huomaamatta! Olin enemmän kuin tyytyväinen! Toinen maalimies löytyi vastakkaiselta puolelta, syvältä suopursujen seasta. Suoritus oli siinä! Tuomari vähensi pisteitä ilmaisun katkeamisesta kiven päällä (Hottis kävi välillä alhaalla ja kiipesi uudestaan haukkumaan), toisella maalimiehellä kiersi kerran piilon ja jatkoi haukkumista sitten. Työskentelystä vähän rokotettiin, alussa ei meinannut irrota tarpeeksi syvälle ja yhteen kohtaan jouduin pistottaa uudelleen. Mutta kokonaisuudessaan hyvin, eihän meillä mikään hurja määrä treenejä ole alla ollut, ei etenkään umpipiiloja, vaikeita maastoja tai vieraita maalimiehiä. Koira teki töitä niin hyvin siis kuin sille oli opetettu! Pisteitä 146/170p.

Sitten esineruutuun. Tätä olimme työstäneet paljon koko kesän, vähän vaikeaa tälle koiralle nimittäin, ehkä rotuominaisuus. Hössöttää ja juoksee enemmänkin kuin tekisi tarkkaa nenätyöskentelyä. Vähän yllättäenkin Hottis ei oikein meinannut millään irrota ruudun takaosaan, vasta toisessa reunassa löytyi hyvä hajuvana ja syvyyttä tuli. Noh, se riitti tänään, esine löytyi ruudun etuosasta aika viime sekunneilla luulisin. Tuomari sanoikin ettei koira oikein työskennellyt tosissaan ja vähensi meiltä pari pistettä tästä ja yhden esineen pureskelemisesta. Pisteitä esineruudusta 27/30p.

Sitten tottiskentälle. Olin onneksi ehtinyt tehdä viikolla tutustumisen tähän kenttään, tai lähinnä esteisiin. Tottis oli meillä epävarmin, sillä viimeisten parin, kolmen viikon aikana koiralle meinasi tulla ylitsepääsemätön este aiheesta seuraaminen + laukaukset. Hottis ei ole aiemmin reagoinut laukauksiin mutta ilmeisesti olin pitänyt tätä osuutta liian itsestäänselvyytenä ja aloitin laukaustreenit tälle koiralle liian myöhään. Hottis on tehnyt valtavan hyvää tottista aina BH-kokeesta lähtien, uskoisin että parhaimmillaan yli 90 pisteen tottista. Valitettavasti tämän varsin pehmeän koiran vietti näytti laskevan laukauksista, seuraaminen ei ollut kokeessa enää niin hottia kuin ennen mutta koira pystyi silti toimimaan ja kahlasimme kaavion läpi arvosanalla tyydyttävä. Jäävät liikkeet koira suoritti oikein, tosin vähän hitaasti siihen nähden mitä tämä koira normaalisti pystyy. Ehdin jo miettiä että saa nähdä miten meidän käy mutta noutokapulan nähdessään koira tsemppasi oikein kunnolla (onneksi tällä koiralla on hyvin voimakas saalisvietti)!!! Noudot koira teki täsmällisesti, A-esten takana olevat sekunnit tuntuivat ikuisuudelta mutta sieltä musta luppakorva ponnisti takaisin yli! A-este kun kasattiin kokonaiseksi liikkeeksi vasta viikkoa ennen kisaa, hups! Noudoista koira sai arvosanoja erittäin hyvä ja erinomainen. Erinomainen oli myös eteenmeno, hyvä vauhti ja maahanmeno! Paikkamakuu tälle koiralle varma. Yllätys oli suuri kun tuomarin loppupisteet olivat 83/100p! Lopun piristys toi meille siis koulutustunnuksen HK1! Tällä tasaisella suorituksella irtosi samalla alokasluokan voitto! Tosin, paljon jäi vielä parannettavaa ennen kuin koira (ja ohjaajakin) ovat valmiita kakkosluokkaan! Mutta tätä on mukava muistella koko pitkän talven! Hoo on ansainnut talviloman (vaikka tämä ikiliikkuja koira ei ymmärräkään mitä lomapäivät ovat), sillä meillä on ollut varsin pitkä ja tiivis treeniputki. Nyt on sitten junioreiden vuoro välillä!

Hottista parhaimmillaan - noudot


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti