Pessi

Pessi 6kk
FH1 TK2 BH AD Hallainvuoren Apache
Valkoinenpaimenkoira uros
s. 21.12.2008
korkeus 68cm, paino 42kg
Pessi koiranet 

Terveys:
Lonkat A/A, kyynäret 1/1
Selkä terve
Silmät terveet
Purenta ok
Kastroitu (kivesvika)

Omistaja: Satumarja Stenman
Kasvattaja: Hannele Merikallio, Helsinki 

emä: FIN MVA Weissen Lindenhof Cayenne
isä: DK MVA LV MVA RU MVA RKF MVA JV-06 V-10 RKFV-09 BALTV-10 RKFV-10 WAROGGI NEELAM

Pessi 2vHarrastukset:
Kilpalajit: Toko, Peltojälki (FH), metsäjälki. 

Koetulokset:
PK:
7.10.2012 Oulu, tuomari Juhani Petäjistö: FH1 pistein 78/100 sij. 2.
30.9.2012 Rovaniemi, tuomari V-P Hirvioja: AD
11.9.2010 Rovaniemi, tuomari Juhani Petäjistö: BH

Toko:
25.6.2014 Nivala, 181p AVO1, TK2
2.9.2012 Sodankylä: 190,5p KP AVO1
1.9.2012 Sodankylä: 192p KP AVO1
28.8.2010 Kemijärvi: 176p ALO 1
16.7.2010 Rovaniemi (möllitoko): ALO 1 189,5p


"Vain yksi voi olla ensimmäinen"

Tästä koirasta tulikin minulle hyvin erityinen. Pessi on koira joka on opettanut minulle lähes kaiken, hyvässä ja pahassa ;) Teinipojan kanssa tuli aikanaan koettua koko tunneskaala läpi. Välillä hurjan hienoja onnen hetkiä harrastusten parissa mutta myös paljon päänvaivaa murrosiän koitoksissa. Muistan usein olleeni jo varsin epätoivoinen kun en saanut isoa poikaa millään hallintaan. Tottiksen treenaamista häiritsi ympäristön ärsyke ja koiran puolustushalu nousi pintaan jo hyvin nuorena useassakin tilanteessa. Sitten päätin että nyt riittää riekkuminen ja aloin ottaa selvää miten koiraa tulisi kouluttaa. Sen kaiken seurauksena varsinainen kiinnostus koirankouluttamiseen ja ns. ongelmien ratkaisemiseen sai alkunsa. Innon kasvaessa "elämääkin tärkeämmäksi" hakeuduin myös ammattikouluttajan opintoihin. Kaksivuotiset kouluttajaopinnot opettivat koirankoulutuksesta paljon, etenkin laumavietin hyödyntämisestä koulutuksessa.

Kaiken oppimani jälkeen olen hyvin kiitollinen että minulla on tämä voimakas alfakoira laumassani! Alkuvaikeuksien jälkeen olen alkanut arvostaa tämän koiran ominaisuuksia ihan eri tavalla. Entiset "ongelmakohdat" ovat kääntyneetkin silmissäni koiran vahvuuksiksi. Osa koiran ominaisuuksista (kuten kovuus ja puolustushalu) ovat ehkä jopa harvinaisia tämän rodun parissa.  Hyvänä ominaisuutena pidän Pessillä myös sitä että se on laumastamme kaikista uskollisin omalle ohjaajalleen, sillä on hyvin voimakas miellyttämishalu ja tätä voikin hyödyntää hyvin koulutuksessa. Miellyttämishalu tuntuu olevan monella valkoisellapaimenkoiralla ja itse pidän tästä rodusta erityisesti siitä syystä.

Seitsemän yhteisen vuoden jälkeen Pessi on minulle edelleen  "se ykköskoira". Pessi on laumamme puolustaja, se ilmoittaa aina isoon ääneen vieraiden tulosta ja on myös valmis toimimaan jos tilanne sen vaatisi. Se kykenee nostamaan itsensä voimakkaaseen aggressioon, mikä tuli kokeiltua maalimiehen toimesta SPL-leirillä kesällä 2012. Koiran potentiaali yllätti leirillä myös omistajan!

Pessi suojelutreeneissä keväällä 2013

VIDEO Pessi SPL-leirillä puolustusharjoituksessa, ikä 3,5v
Pessi SPL-Leiri

Pessin kanssa on harrastettu vähän kaikenlaista, PK-lajeista agilityyn ja valjakkoajoon. Pessin paras laji on ylivoimaisesti jälki, se on pojalle intohimo! Pessi on oikeastaan luovutusiästä lähtien kulkenut nenä maassa kiinni. Se haluaa aina tietää missä olen käynyt ja tarkistaa jälkeni aina vaikka se johtaisi vain autolta sisälle. Syksyllä 2012 saavutimmekin tuloksen erikoisjäljeltä, Pessi on ensimmäinen valkoinenpaimenkoira Suomessa joka sai koulutustunnuksen FH1! Tätä lajia jatkamme varmastikin vielä voittajaluokkaan. Tokossa kilpailemme AVO-luokassa, mutta tämä laji jää varmastikin varjoon kunhan saan koulutustunnuksen taskuun. Tottiksen rakentaminen on ollut tälle koiralle opettavaista, koira oppi kaiken kyllä äärimmäisen nopeasti mutta vietin ylläpitäminen korkealla etenkin kisatilanteissa on vaatinut ohjaajalta kovin paljon osaamista.  Nykyään koiraa koulutetaankin pääasiassa laumavietin kautta ja se toimiikin hyvin sillä koira on voimakkaasti miellyttämishaluinen sekä kohtalaisen kova. Myös saalisviettiä voi koiralla hyödyntää jonkin verran mutta saalisvietti saisi olla vahvempi harrastuksia ajatellen.


Pessi alkoi reagoida laukauksiin vanhemmalla iällä joten sen kisaaminen PK-puolella päättyi. Nykyään puuhastelemme enää FH-jälkeä ja koira on jäämässä pikku hiljaa eläkkeelle.

Luonnetesti Pello 9.4.2011 (Jari Keinänen & Riitta Lehmuspelto) VIDEO

Toimintakyky +1 (kohtuullinen)
Terävyys +1 (pieni, ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua)
Puolustushalu +3 (kohtuullinen, hillitty)
Taisteluhalu +2 (kohtuullinen)
Hermorakenne +1 (hieman rauhaton)
Temperamentti +2 (kohtuullisen vilkas)
Kovuus +3 (kohtuullisen kova)
Luoksepäästävyys +2a (aavistuksen pidättyväinen)
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma
Yhteensä 158p, hyväksytty

AD-koe syksy 2012