tiistai 3. syyskuuta 2013

Jälkikauden viimeistelyä

Pieni päivitys tänne, nyt kun alkaa tuntumaan että kauden tavoitteet jälkitreenien osalta on saatu toivottuun pisteeseen. Vaikka pitäisi varmaan tajuta että täällä ETELÄSSÄ jälkikausi on vasta puolessa, kuitenkaan sitä lunta tule ikinä ja joulunakin on vielä avoimet pellot! Tänään oli kaikilla kolmella kisakoiralla niin hyvät treenit että tätä päivää on syytä iloita nyt hetki ennen kuin kuitenkin taas pilaan jotakin ;) Uskaltaisinko jopa todeta että treenillisesti tavoitteet on saavutettu kerrankin etuajassa, vaikka kausi on vielä kesken ;) Kisat ovat vielä toki tulossa, nehän sitten kertovat ovatko treenit olleet oikeanlaisia kullekin koiralle. Mutta ihan hyvä että kerrankin kokeiden lähestyessä ei ole "paniikki päällä" vaan asiat pitäisi olla koirilla jo varsin rutiinia, kerrankin.

Saksanpaimenkoira Lore (2v 10kk) on ajanut tasaiseen tahtiin peltojälkeä koko kesän. Koira suoritti viime syksynä FH1-kokeen ihan kelpo tuloksella. Vuosi eteenpäin on tuonut aika paljon vielä lisää nimenomaan tekniikkaan ja koiran hallittavuuteen. Kulmatyöskentelystä pidän erityisesti ja siinä ohjaaja (ja sitä kautta koira) on oppinut paljon viime syksystä. Nyt näyttäisi oikeinkin lupaavalta ja siitä rohkaistuneena olen ilmoittanut Loren voittajaluokan FH-kokeeseen. Odotan koiralta hyvää suoritusta, edellytykset koulutuksellisesti pitäisi olla nyt paremmat kuin vuosi sitten. Tietenkin haastavuutta on nyt tuplasti lisää voittajaluokassa (mm. terävät kulmat sekä kaari ja tuhat askelta lisää...). Mutta on jotenkin hyvä fiilis mennä kokeeseen kun koira osaa! Tietenki ainahan sitä voisi hioa asioita loputtomiin...Pitkiä jälkiä emme ole juuri ajaneet koko kesänä vaan olen keskittynyt yksittäisiin osa-alueisiin joka treenissä. Kokeenomaisia pitkiä jälkiä ehkä olisi voinut ajaa enemmän ennen koetta, mutta en usko että se on tälle koiralle se suurin ongelma.

Valkoiset ovat tänäkin kesänä vakuuttaneet minut erinomaisina nenänkäyttäjinä ja uskon edelleen vahvasti että tämä rotu tulee vielä menestymään jäljellä :)

Oodista (2v.) on tulossa erittäin tarkka, sopivan alhaisessa viretilassa jäljestävä peltojälkikoira. Oodilla on tällä hetkellä oikein hyvä kulmatyöskentely ja elokuun aikana olen onnistuneesti saanut opetettua sille myös esineilmaisun. Helppo oli rakentaa saalisviettiselle koiralle ilmaisu. Koira nostaa huomattavasti virettä esineelle tullessa (suuri esinemotivaatio) ja sitä kautta maahanmeno on nopea. Oodi ajaa tällä hetkellä noin 300-400m pituisia jälkiä joissa vaihtelevasti 10-50 askeleen tyhjiä pätkiä. Syksy menee perustaa luodessa sillä meillä ei ole kiire vielä alkaa vaikeuttaa jälkeä tällä kaudella. Ensi kaudelle sitten tavoitteena FH-koe.Nyt minulla onkin kaikista vaikein tehtävä se että en pilaa mitään osiota kun kerrankin olen onnistunut opettamaan nuorelle koiralle niin monta asiaa kohdilleen ;) !!!

Vanhempi konkari Pessi on treenannut viidettä kesää lempilajiaan jälkeä, nyt tosin vuorostaan metsän puolella vaikkakin edelleen käymme välillä myös pellolla jotta tekniikka pysyy koiralla siedettävänä. Kesä on ollut Pessin osalta hyvin katkonainen, osin muuton ja reissujen takia, osin koiran sairastamisen. Olen joutunut tiputtamaan tavoitteita kisojen osalta jonkin verran (mm. rotumestaruuskokeet jäävät väliin sairastamisen takia). Tänään koira kuitenkin osoitti taas lahjakkuuttaan treeneissä ja olenkin tosi tyytyväinen että näinkin vähäisellä treenillä koiran jäljestäminen on alkanut tasoittua kohdilleen. Se onkin aina ollut Pessin vahvuus, koira pärjää vaikka treenimäärät ovat olemattomat. Joskus mietin että miten hyvä se olisikaan jos treenaisin sitä yhtä paljon kuin vaikkapa tuota harmaata...Tai jos olisin ylipäätään osannut kouluttaa sitä oikein silloin kun se oli nuori. Ettei olisi tarvinut niin paljon paikata virheitä. Pessi kisaa mahdollisesti yhdet alokkaat aivan loppukaudesta...jos ei enää tule uusia ongelmia ja jos saamme koepaikan! Sen jälkeen aion haastaa koiraa vähän lisää tekemällä 12h vanhoja jälkiä sekä kaikkea kivaa, kuten "pelastuskoiratyyppistä" maastojäljestämistä ja mitä nyt keksiikin, vaihtelua. Niin pääsee koira näyttämään vähän monipuolisemmin osaamistaan, pois tylsistä kisakaavoista ja hallinnasta. Sellaista hyvällä fiiliksellä työskentelyä! Sitten täytyykin Pessin kohdalla miettiä että vieläkö ensi kaudella jatketaan ja missä koemuodossa. Kolmen koiran tavoitteellinen treenaaminen on ajoittain ihan liikaa mutta en raaskisi toisaalta jättää vanhinta poiskaan, kun koira on hyvä, minkäs teet ;)

P.s Onnea kaikille valkoisille rotumestaruuskokeisiin, näytetään muillekin että tällä rodulla on hyvä nenä :) Toivottavasti ensi vuonna mekin pääsemme mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti