sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

Pelastuskoiraleiri Muoniossa

Olimme odottaneet jo kauan tätä leiriä! Pääsisimme katsomaan erilaisia pelastuskoira ja pk-lajeja. Kun ei oikein ole käsitystä mitä kaikilla eri osa-alueilla vaaditaan ja mikä voisi olla se meidän koiran juttu. Potentiaalia koirassa kun on ja jotain tahtoisimme alkaa harrastamaan aktiivisemminkin. Leirillä oli erinomaiset kouluttajat ja mukaan tarttuikin valtavasti uusia ideoita. Varsinkin jäljestykseen saimme vinkkejä, jälkeä kun olemmekin jo treenailleet omatoimisesti melko paljon ja siten vähän tiesikin jo mitä neuvoja kysyä. Mutta leiriltä tuli myös ideoita uusiin leikkeihin, sosiaalistamiseen sekä motivointiin. Mukava ja huojentava kokemus tuli myöskin siitä ettei Pessi reagoinut laukaukseen, ei jää ainakaan harrastus siitä toivottavasti siis kiinni.


Jäljestäminen:


Kyllä vain pentutestaaja tiesi hyvin jo 5-viikkoisen pikkupennun kyvyt nenänkäyttöön, tämä koira nimittäin on taitava ja erittäin motivoitunut jäjlestäjä jo nyt 6kk ikäisenä. Olen treenannut jälkeä omatoimisesti eikä oikein ole ollut varmuutta siitä tekeekö koiran kanssa ns. oikein. Vaikka yksinkertaisesta asiasta onkin kyse, oli silti mukava kuulla asiantuntijalta miten olemme kehittyneet. Tätä ennen olemme jäljestäneet lähinnä pelloilla. Leirillä tein lyhyen jäljen suolle sekä sunnuntaina ensimmäisen vieraan ihmisen jäljen noin 200m. Teimme ensimmäisen kerran myös niin että Pessi itse etsi jäljen alun. Pessi ajoi molemmilla kerroilla aivan totaalisen keskittyneenä. Hassua että huomasi vasta juuri ennen jäljen loppua että perässä tulee lössi leiriläisiä seuraamassa suoritusta. Saimmekin palautetta että Pessi työskentelee erittäin hyvin häiriönkin kanssa verrattuna siihen, millaisia kokemuksia kouluttajilla oli muista valkoisista paimenkoirista. Palautteena oli lähinnä kommentti "no ei muuta kuin kisoihin", ei kuulemma ollut korjaamista :) Tämä miellytti meitä ja huomasimme leirin aikana että meillä todellakin on hyvä jäljestyskoira! Nyt vain sitten harjoittelemaan jäljestyksen esineilmaisua sekä jäljelle nousua!


Esineruutu:
Minna ehtikin jo kotitreeneissä meille kertoa pk-jälkikokeen esineruutuosuudesta. Ja ehdimme sitä jo kokeillakin kotimetsissä parina päivänä ennen leiriä. Pessi kyllä innostuu kovasti lähteämään etsimään esineitä mutta esineen luovuttaminen minulle ei olekaan ollenkaan hauska juttu vaan Pessi pitäisi lelun mielummin itsellään. Tämä sama ilmiö näkyi leirillä, saimmekin siihen paljon vinkkejä kouluttajalta ja muita koiria seuraamalla. Täytyy vaan taas kerran olla ovelampi kuin koira.
Esine-etsintä on kyllä koiralle mieluista leikkiä ja sitä voimmekin nyt tehdä kesällä paljon. Kotona kokeilinkin jo esineiden hakua sisällä ja siellä poika kiikuttaa lelut suoraan syliini taisteltavaksi. Parin pikku kikkailun jäljeen sain eilen Pessin noutamaan patukkaa jo ulkonakin minulle. Olipa mukava nähdä että pienillä jutuilla homma lähti heti toimimaan!

Hakutreenit:

Mielenkiinnolla menimme seuraamaan millaista pelastuskoirahaku on. Alunperin en ole ajatellut tämän lajin soveltuvan niin hyvin Pessille, koska Pessi ei ole kiinnostunut vieraista ihmisistä. Treeneissä teimme kaikkien pentukoirien kanssa makkararinkiä jotta saisimme epävarmemmatkin korat kiinostumaan muista ihmisistä. Pessi löysi porukasta kivan kaverin ja niin treenasimme pari kertaa piiloa aivan tienpenkan tuntumaan. Ihmeen hyvin peikko lähti perään ja sieltähän löytyi lisää nameja! Tämä treeni oli minulle iloinen yllätys. Olen tehnyt Pessin sosiaalistamisessa niin valtavasti töitä että on huippuhienoa nähdä tulos siitä kaikesta. Pessi ei enää paineistu ihmisistä mikä on erittäin tärkeä asia kaikessa tulevassa touhuamisessa. Tällaiset sosiaalistamistreenit auttavat meitä hurjasti eteenpäin vaikkei Pessi varsinaisesti hakua koskaan tulisikaan enempää harrastamaan, mutta olisi mukava saada koiraa kiinnostumaan enemmän ihmisistä. Ja mistäs sitä koskaan tietää, toisaalta Pessi kyllä rakastaa asioiden etsimistä, lähes joka päivä etsimme sisälläkin nameja tai omia leluja. Lupasimme siis että voisimme mennä jonnekin yhteistreeneihin Muonioon vielä kesän aikana.Toko:

Tampereella oleskelun aikana olen saanut Pessiin valtavan paljon lisää taistelutahtoa leluilla, kepeillä ja patukoilla leikkien. Tajusin miten tärkeää tämä on jotta voi edes haaveilla tokokisoista. Uskon kyllä että Pessillä on tarpeeksi viettejä tähänkin lajiin kunhan vain saan ensin koulutettua itseni miten kannattaa koiran kanssa edetä. Leirin aikana kävikin selväksi miten tarkkaa puuhaa toko on, pelkät oman kehon vinot asennot voivat pilata koko homman ja koiralle iskostuu väärä supritustapa. Niinpä jäämmekin nyt odottelemaan jotta meillä on joku asiantuntija treenikaverina ennen kuin harjoittelemme enempää mitään uutta. Niitä asiantuntijoita tosin löytyy tästä ihan läheltäkin mikä on todella hyvä juttu meille!

Lauantai-illan tokosessiossa Pessi oli kyllä liekeissä. Liekö aamun jäljestys saanut pojan syttymään toden teolla tähän päivään! Pessi oli todella hyvin keskittynyt leikkimään kanssani vaikka ympärillä oli paljon muita koiria. Pessi on viime aikoina ottanut pulttia aivan tajuttomasti muista koirista. Mutta ei tänään! Harjoittelimme vähän seuraamista ja viereenmenoa sekä paikkaa. Paikallaolosta tuli kiva kokemus kun yksi leirilläolija ilmaisi että miten hemmetissä muka 6kk ikäinen pentu pystyisi olla paikalla häiriön kanssa kun ei hänen 2-vuotiaskaan vielä osaa. Mutta kokeiltiin ja Pessi makasi maassa toisten koirien vieressä niin kuin tatti! Hieno ukko, niin hieno! Luotin kyllä että tämä koira pysyy.


Sunnuntaina Pessi oli väsynyt, Passiivinen, eikä huvittanut mikään. Eli toisin sanoen ilmaisi jälleen vain täysin omistajan mielialaa ;) Tuo on niin hemmetin herkkä koira, sitä ei huijata mitenkään esittämällä itse muka pirteää. Suunnitellut tokotreenit jäivät Pessin osalta väliin mutta oli mukava seurata muiden treenejä ja oppia niistä. Kävimme sentään kokeilemassa BH-kokeessa tarvittavaa henkilöryhmäharjoitusta mikä meni Pessin osalta ihan kivana treeninä, ihmisiin totutteluna. Laiskasti tosin poika jaksoi leikkiä kanssani tänään.

Tokoa ajatellen yritämme nyt saada treenimotivaation todella korkealle ennen kuin jatkamme uusien asioiden opettelua ettei käy niin että koira kyllästyy jo ennen kuin on päästy edes alkuun. Pidämme tokossa pienen tauon kunnes taisteluleikit varmasti motivoivat jätkää tarpeeksi hyvin! Ehkä syksyllä sitten, tietysti perus paikka ja viereen-käskyjä tulee käytettyä jatkuvasti arkiasioissakin.

1 kommentti:

  1. Ihanaa luettavaa teidän leiristä ja Pessin etenemisestä ; pikkumies on kyllä ihan mahtava persoona - ollut jo pennusta asti aivan kuten muutkin veljensä. Tää veljessarja ei ainaskaan taustaan sulaudu vaan tulee esiin vahvasti!!!Pian nähdään
    Hallainvuoren Hannele,Indy & Sissi

    VastaaPoista