lauantai 9. huhtikuuta 2011

Luonnetesti

Pessi 2v 3kk kävi luonnetestissä Pellossa, tuomareina Jari Keinänen ja Riitta Lehmuspelto. Halusin ehdottomasti Keinäsen testiin, koska hän todellakin kaivaa koiran ominaisuudet kunnolla esiin, kuormittaa taisteluleikissä, puolustuksessa ja seinässä koiraa kunnolla. Muutenkin arvostan Keinäsen koiranlukutaitoa aivan äärimmäisen paljon!

Tässä tulokset (video tulossa myöhemmin):

Toimintakyky +1 (kohtuullinen)

Terävyys +1 (pieni, ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua)

Puolustushalu +3 (kohtuullinen, hillitty)

Taisteluhalu +2 (kohtuullinen)

Hermorakenne +1 (hieman rauhaton)

Temperamentti +2 (kohtuullisen vilkas)

Kovuus +3 (kohtuullisen kova)

Luoksepäästävyys +2a (aavistuksen pidättyväinen)

Laukauspelottomuus +++ laukausvarma

Yhteensä 158p, hyväksytty


Testi video: http://www.youtube.com/watch?v=MVfMk1nn9BI

Arvosteluosa: http://www.youtube.com/watch?v=4lcTjDsBCV0


Pessi selviytyi testistä todella hyvin! Voin sanoa että olen ylpeä tästä valkoisestapaimenkoirasta! Kyseessä on rotu jossa on niin kovin paljon edelleen ongelmia luonnepuolella. Itse arvostan koirassani eniten sitä, että se pystyy puolustamaan laumaa ja itseään ja että sillä on kohtalaisen hyvä taistelutahto. Nämä ominaisuudet jäävät usein ainakin minun mielestä aivan puutteelliseksi valkoisellapaimenkoiralla. Pessillä on myös hyvä toimintakyky. Tuomarit sanoivatkin että miettivät pitkään laittaisivatko sen +2 mutta olisi voinut vähän itsenäisemmin vielä kuulemma puolustaa jotta tämä olisi irronnut. Hyvä toimintakyky näkyy kuitenkin arjessa siinä että Pessi on esimerkiksi täydellisen alustavarma ja se uskaltaa mennä outoihinkin paikkoihin missä on paljon romua, pimeää, ääniä tms. Olen viime viikkoina tehnyt Pessille aika monta omituista harjoitustilannetta niin kellareissa, ritiläportaissa, ullakoilla, navetoissa jne. ja aina se on mennyt reippaana joka paikkaan. Hyviä ominaisuuksia ei ole ennen ehkä osannut huomata kunnes tuli toisia koiria, joille nämä asiat ovat olleet paljon vaikeampia (esimerkiksi meidän suursnautseri Hottis). Ainoa miinus on koiran pieni pidättyväisyys, sen eteen on töitä tehty aivan älyttömän paljon. Nykyään tämä ei juuri enää häiritsevästi koirassa näy, arjessa ja kisoissa pärjää hyvin tämän ominaisuuden kanssa. Testin ainoa yllätys oli ehkä se että Pessi oli kovempi mitä ajattelin mutta nyt kun miettii niin on se kyllä oikeassa. Eniten mietitytti terävyys, tässä testissä se ei tullut ilmi, nuorena poikasena Pessi on pariin kertaan tempaissut vieraan ihmisen hihansuuhun kiinni mutta aikuisena tätä ei ole enää ollut.

Voisi siis sanoa että Pessi on hyvin pitkälle äitinsä poika, ja hyvä niin :) Aika samanlaisen arvion sai kuin Indy mamma, ainoa ero taisi olla että Pessi on ehkä jopa vieläkin kovapäisempi ;) Se kyllä näkyy, aika kovia kamppailuja on välillä saanut vääntää uroksen kanssa. Suurin aihe tähän on toki Pessin voimakas dominanssi, se yrittää aina haastaa muita koiria, pennuillekin pitää pullistella. Pessi yrittää myös vähän väliä osoittaa dominanssia minulle. Mutta minulle ei kyllä kovin pehmeä koira sopisikaan, haastavuus on vain hyvä asia tässäkin tapauksessa!

3 kommenttia:

 1. Onnea hyvin menneestä testistä! Varsinkin tuo puolustushalu yllätti kovin positiivisesti :-) Oma valkkarini kyllä juoksisi kovaa karkuun kun pitäisi puolustaa, niin valitettavaa kuin se onkin. :/

  VastaaPoista
 2. Ylpeä Indy-mamma täältä etelästä urahtelee tyytyväisenä kun poika pärjää maailmalla :)))))
  Ton aavistuksenomaisen pidättyvyyden kanssa ei kannata huolia, sillä se kuuluu valkkarille. Omilleenhan Pessi on erittäin avoin ja helläkin kuten hyvän alfan kuuluukin olla, kuten myös puolustushalukin. Ihanaa kun se puolustaa vasta kun uhka tulee ihan lähelle. Mun mielestä kertoo hyvistä hermoista ja tasapainoisesta luonteesta. Olen niiiiin ylpeä ja iloinen. Tiesin että läpihän tuo menee heittämällä mutta osa-alueet kiinnostivat ja Pessi todella ansaitsi ne kestämällä melkoisen kovaa paineistusta.IIIIIIHHHAAAANNNNAAAA! Isot nuolaisut myös Sissi-tädiltä ja halit mummilta;)

  VastaaPoista
 3. Hienoa Pessi! Upea suoritus! :) Velmu juoksis vaan mamman taakse karkuun että hoiteleppa sinä tuo niin minä avustan jos se alkaa pelkäämään :D Tullut testattua yllättäviin tilanteisiin reagointia nyt kun joku rakennusmies päksäytti vieressä todella kovaäänistä naulapyssyä pari kertaa ja lenkillä tulvavedet posautti kaivonkannen koiran vierestä ilmaan! Eipä toi välittänyt kummempia mutta emäntä oli saada sydärin :)

  VastaaPoista